Избягвайки санкциите иранските купувачи се насочват към Турция

снимка: Архив Ройтерс

Какво предприеха иранските купувачи 

Иранците, които се намират в Турция , опитвайки се да заобиколят своите собствени закони правят все повече покупки на имоти и получаване на турски паспорти с цел защита на спестяванията си, причината е санкциите, които САЩ наложи върху Иран, съобщи Ройтерс.

Увеличаването на броя на закупените домове накара иранците да търсят начини да заобиколят ограниченията за превод на пари в своята страна. Това е втората по големина група чуждестранни купувачи на жилища, но на първо място все още категорично остават иракчаните.

Няколко стотин иранци са притиснати да правят парични преводи тайно само за да да преживеят, разказва доскорошен собственик на магазин за черна и бяла техника, който в момента помага на съгражданите си със закупуването на жилища е Истанбул.

В интервю за Ройтерс от жилищен комплекс с кули и няколко магазина, в които се говори както на турски, така и на фарси, той казва, че се гордее с работата си, която се състои в помощта на иранците с парични преводи извън тяхната държава за срещу такса.

Някои от транзакциите, които прави за своите сънародници, са незаконосъобразни и той знае, че ако се върне у дома, има голяма вероятност бъде арестуван за пране на пари.

Санкционната политика на Вашингтон за оказване на максимален натиск върху осакатяването на иранската икономика и намаленото финансиране на ядрената й програма накара Техеран да наложи ограничения върху чуждестранната валута, които гражданите могат да държат извън банките.

Но много иранци отказват да се съобразят с тази и други мерки в подкрепа на иранския риал. Според петима от тях, които са съобщили на Ройтерс, че са закупили дом в съседна Турция, споделят, че са привлечени от страната поради сходната култура и лесната регистрация на компании като чужденци в страна, която не се съобразява с американските санкции срещу Иран. След като преди година валутната криза избута турската икономика към рецесия, турското правителство улесни чужденците с по-лесно получаване на турско гражданство с понижаване на прага за инвестиция до четвърт милион долара от милион долара по-рано. Удвоен е броят на имотите, които иранците са закупили в Турция, през първите осем месеца на 2019 година, са посочили официалните данни. Приспособявайки се към инфлацията, цените на недвижимите имоти паднаха с 11.2% на годишна база през месец юли. 
По-ниските цени увеличават драстично промяната, при която иранските купувачи на имоти обръщат по-малко внимание на западните пазари на недвижими имоти, докато иранските фирми инвестират по-малко в Персийския залив. 
Повече от 981 чужденци са станали турски граждани от месец септември миналата година, когато Анкара свали инвестиционния праг срещу гражданството, предаде агенцията в Анадола. Над 250 от тях са иранци.

Коментари